Als we aan een midlife crisis denken, denken we vaak aan mannen die ineens een motor of een tattoo willen. Maar dat is erg kortzichtig. Een midlifecrisis komt bij zo’n 20 % van de mannen tussen 35 en 60 jaar voor (bron:wikipedia) en uit zich in verschillende kenmerken. Misschien heb je er wel over gehoord; de uitzendingen van Mannen in het Wild (2019). Zes mannen tussen de 35 en 60 die kampen met midlifekriebels oftewel een midlifecrisis gaan o.b.v. een huisarts en expeditieleider naar Italie om een (levens)tocht te maken.
Ze lopen vast in hun leven en gaan op ontdekkingstocht. Ik heb de uitzendingen bekeken en ik vond het mooi om te zien hoe de mannen onderweg zichtbaar weer in contact kwamen met zichzelf. Ze durfden de confrontatie met zichzelf aan te gaan, stelden zich kwetsbaar op in de groep en gingen fysieke uitdagingen aan. Het ontroerde mij zelfs zo nu en dan en dat kwam vooral omdat het mooi liet zien wat dit soort expedities oplevert voor mannen, namelijk: helderheid, bewustwording en rust en daar heb je veel profijt van in je leven.
Hoe herken je nu die midlife ‘kriebels’?
Het start vaak met een onrustig en ontevreden gevoel. Gedachten die door je hoofd heen kunnen waaien zijn bijvoorbeeld:
– Hoe krijg ik mijn ooit onbezorgde leven weer terug?
– Hoe kom ik uit deze dagelijkse sleur van verplichtingen en verwachtingen?
– Hoe is mijn relatie met mijn vader eigenlijk (geweest)?
– Jeetje, het leven gaat wel heel snel voorbij, heb ik wel genoeg bereikt?
– Wat als ik het roer radicaal zou omgooien? (scheiden, veranderen van baan, hobby’s, emigreren)
De mannen die ik krijg in mijn praktijk op wielen kunnen worstelen met bovenstaande kenmerken. Ze zijn in de loop van hun leven vooral vanuit hun hoofden gaan leven.
Door hard te werken, zorg en verantwoordelijkheid voor het gezin en financiële verplichtingen, zijn de dagen en jaren in hoog tempo aan hen voorbij gegaan.
Rond de leeftijd tussen de 35-60 jaar, komt ineens het besef dat het leven maar zo voorbij kan zijn. Tijd om balans op te maken dus. De vragen die dan opborrelen zoals bovenstaand, kan verwarring opleveren. En die verwarring kan ook zorgen voor verwarring in zijn omgeving.
Wat helpend kan zijn is om een midlife crisis als een nieuwe levensfase te zien en een kans om eens stil te staan bij dat wat is. En dat wat speelt bij je eens te delen met je omgeving in plaats van het zelf op te willen lossen.
Worstel je met die gevoelens en vind je het lastig om dat met je omgeving te delen, dan kan een walk & talk of een walk & vision een goed idee voor je zijn. Het zal je ruimte in hoofd en lijf opleveren en een stuk helderheid geven. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om door te gaan met de sessies.
Uiteraard kunnen vrouwen net zo goed midlife ‘kriebels’ ervaren.
Bel of mail gerust voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek: 06 247 39 566 | info@maaikeboersma.nl
De uitzendingen van Mannen in het wild kun hier terugkijken.