kerst bij maaike 2ver

Hoezo een kerstboom in huis?

966 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Kijk mij even relaxed de kerstboom versieren… Maar hé ..schijn bedriegt hoor. Want net voordat deze foto gemaakt werd, was ik nogal gefrustreerd om die 138 gezellige *&^$#- lampjes uit elkaar te krijgen. Ze zaten helemaal in elkaar gedraaid omdat ik vorig jaar waarschijnlijk had bedacht; dat zien we volgend jaar wel weer. En vervolgens in de doos gestopt waar kerstspullen op staat en achter het schot op zolder gedeponeerd. Ken je het?
Elk jaar vraag ik mij weer af: Hoezo een kerstboom in huis? Als je er over na gaat denken dan…(nee, stop niet doen..) Wie heeft dat ooit bedacht een kerstboom in huis? Ik heb Wikipedia er bij gehaald en dit wordt daarover beschreven:

Over de ouderdom van het gebruik van de kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen.
In de Romantiek doken theorieën op dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben, waarbij de boom (eik) centraal stond in een midwinterviering (eigenlijk de kortste dag). Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte. Pas tijdens de middeleeuwen konden kaarsenmakers op grote schaal goedkope kaarsen maken die gebruikt werden om de boom mee te versieren. In een Frankische tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst een groene boom vol kaarsen beschreven. Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten inwoners van de Elzas een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar andere West-Europese landen, waaronder Nederland en België.[4][5][6]
De christelijke kerken, en vooral de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest niets te maken. Opvallend genoeg zijn het juist hun negentiende-eeuwse geestverwanten die ervoor hebben gezorgd dat de kerstboom in Nederland ingang vond. In de negentiende eeuw heeft het Réveil een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de kerstboom. Kenden in eerste instantie alleen rijke vrijzinnige protestantse gezinnen het gebruik van een spar in huis, de zondagsschool bezorgde hem brede populariteit. De zondagsschool, opgericht door figuren uit het Réveil, was niet alleen een geschikte manier om het evangelie te verspreiden maar ook om armen van middelen te voorzien. Sindsdien staat de kerstboom volgens sommige kerken symbool voor ‘het Licht’.

Dus….
Er is inmiddels wel wat verandert qua versiering van de kerstboom. Ik ben wat dat betreft dan toch blij met de lampjes. Moet er niet aan denken om er echte kaarsen in te stoppen. Klinkt romantisch maar roept waarschijnlijk meer stress op dan liefde tijdens de feestdagen. Of klatergoud en gekleurd papier. Ieuw. Appels kan maar misschien leuk voor buiten voor de vogels. Anyway, de kerstboom staat. Weer. Zoals elk jaar. Ben helemaal tevreden. Ik heb de boom in ere gelaten. Wel lichtjes maar met weinig versiersel. Daar hou ik van. Niet teveel poespas en zo natuurlijk mogelijk. Mijn mannen vinden het ook prima zo. Als die maar met kerst volgehangen is met kerstkransjes. Suikergoed, tsja daar is door de eeuwen heen niets aan verandert…

maaike boersma

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *