Reis door spreekwoordelijk lichaam, in een keurslijf zitten

In een keurslijf zitten
Deze eerste uitdrukking omschrijft het gehele lijf: In een keurslijf zitten. Letterlijk betekent een keurslijf een soort korset. De eerste korsetten werden gemaakt rond de 16de eeuw. Middenvoor strak dicht geregen met veters en drukt de borsten naar boven. Dit werd aangetrokken om de taille en boezem te accenturen. Omdat dit zo strak zit, werden soms vitale organen verschoven of zelfs geplet. Vrouwen trokken zo’n keurslijf aan om maar zo snel mogelijk ‘van de straat’ af te zijn (bron: wikipedia ). Figuurlijk zaten vrouwen ook ongetwijfeld vast in het keurslijf. Vrouwen hadden vroeger veel minder of zelfs niets te vertellen (helaas is dat in sommige landen nog steeds zo). Je kunt je voorstellen dat dit een benauwd gevoel geeft. Altijd maar in een keurslijf zitten, ontneemt je bewegingsvrijheid.

De uitdrukking: Zij zit vast in een keurslijf of ik heb het gevoel dat ik in een keurslijf zit, betekent dan ook dat je je belemmert voelt. Benauwd en niet vrij. Je hebt het gevoel dat je geen kant op kunt en wordt geleefd in plaats van dat je je eigen leven leeft. Je durft wellicht ook niet je eigen grenzen te ontdekken omdat dat voor je gevoel niet kan of mag. Uiteindelijk kan dit ontzettend gaan wringen en tot gevolg hebben dat je ziek wordt. Mentaal of fysiek. Hoe kun je uit je keurslijf stappen en je vrijer voelen in je lijf en hoofd?

In mijn e-book Reis door het spreekwoordelijk lichaam, ga ik hier dieper op in.

Dit e-book van 48 pagina’s is geschreven door Maaike Boersma en is vanaf de week van 1 november te downloaden via mijn site. Daarin neem ik je mee op wandelreis door je eigen lichaam van top tot teen en ontdek je hoe je ook kunt kijken naar de betekenis van de ruim 80 uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden die voorbij komen.

De hoofdstukken lezen makkelijk weg en bij het lezen zal er zeker een lach op je gezicht verschijnen en wellicht ook een traan. Daarnaast ga je aan de slag met reflectievragen. Er is ruimte voor ontspanning door middel van ontspanningsoefeningen. Het e-book wordt op een prachtige manier vorm gegeven door mooie beelden en inspirerende quotes. Na het lezen zul je met een vernieuwde en wellicht met een meer liefdevoller blik naar jezelf en je lijf kijken. Reis je mee?

We reizen door naar het blog over de Ziel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *